Bài tham luận khoa học

Trang chủ Bài tham luận khoa học Antidiabetic potential of Curcuma aromatica Salisb. essential oil extracted by microwave-assisted hydro-distillation

# Chi tiết
Tên bài tham luận Antidiabetic potential of Curcuma aromatica Salisb. essential oil extracted by microwave-assisted hydro-distillation
Tên hội thảo The 98th Annual Meeting of the Japanese Biochemical Society
Cấp bài tham luận Cấp Quốc tế
Thời gian 01-11-2025
Địa điểm Kyoto, Japan
Tóm tắt This study aimed to develop an environmentally friendly process for the extraction of Curcuma aromatica Salisb. essential oil under microwave assistance and assess its antidiabetic potential by a combination of in vitro experiments and in silico molecular docking models. The ideal parameters for the extraction were a material-to-water volume ratio of 1:3 (g/mL), a NaCl concentration of 10%, an extraction period of 60 minutes, and a microwave power of 620 W. The achieved yield was 0.27 ± 0.01%. The major ingredients were identified by GC/MS as β-farnesene (17.94%), α-elemene (12.41%), α-zingiberene (11.42%), γ-cadinene (6.85%), β-caryophyllene (5.77%), and α-selinene (5.23%). Curcuma aromatica Salisb. essential oil possessed a moderate antioxidant capacity with IC50 values of 170.40 ± 4.20 μg/mL and 248.65 ± 7.25 μg/mL for the ABTS●+ and RP assays, respectively. However, it significantly inhibited α-amylase (IC50 = 149.6 ± 2.90 μg/mL) and α-glucosidase (IC50 = 124.83 ± 2.25 μg/mL). Notably, the essential oil was not toxic to the β-TC6 cells at doses below 100 μg/mL, but it could also effectively protect them from apoptosis generated by thapsigargin-induced ER stress. Molecular docking analysis suggested that the main compounds interact strongly with both the enzymes, in which α-selinene exhibited a stronger binding energy (-7.8 kcal/mol) with α-amylase than acarbose (-7.5 kcal/mol), and γ-cadinene showed the best binding force with α-glucosidase (-7.7 kcal/mol). According to the ADMET assessment results, the key components of the essential oil were not only efficiently absorbed—more than 94% taken in the human intestine—but also did not harm the body’s metabolism enzymes. More specifically, it did not damage vital organs such as the liver and kidneys. In summary, this research suggests that essential oil from Curcuma aromatica Salisb. is a possible source of natural products for the exploration and development of diabetic therapeutic alternatives.
Tên kỉ yếu
Nơi in kỉ yếu
Đường link
Tác giả
Đơn vị Khoa Sinh hóa - Thực phẩm
Ghi chú

Các bài tham luận liên quan

Synthesis and enhanced luminescence of indium phosphide nanocrystals

Cấp bài tham luận: Cấp Trường (cơ sở)

Tên hội thảo: The 7th National Conference on Optics and Spectroscopy

Thời gian: 26-11-2012

Tác giả: Hồ Minh Trung

Đơn vị: Khoa Khoa học cơ bản

Xây dựng sản phẩm du lịch đặc thù từ đặc sản ẩm thực tỉnh Vĩnh Long

Cấp bài tham luận: Cấp Trường (cơ sở)

Tên hội thảo: Giải pháp phát triển du lịch Vĩnh Long trở thành ngành kinh tế quan trọng đến năm 2025, định hướng đến năm 2030

Thời gian: 22-04-2022

Tác giả: Nguyễn Thị Kiều Nga, Trương Thị Trang

Đơn vị: Đơn vị ngoài trường

Antidiabetic potential of Curcuma aromatica Salisb. essential oil extracted by microwave-assisted hydro-distillation

Cấp bài tham luận: Cấp Quốc tế

Tên hội thảo: The 98th Annual Meeting of the Japanese Biochemical Society

Thời gian: 01-11-2025

Tác giả: Nguyễn Hoàng Sơn

Đơn vị: Khoa Sinh hóa - Thực phẩm

Method for examining the behavior of dye adsorption in ZIF-8 based on external surface area

Cấp bài tham luận: Cấp Quốc tế

Tên hội thảo: 5th Golbal Nanotek summit

Thời gian: 26-11-2020

Tác giả: Trần Bá Luân

Đơn vị: Phòng Khoa học Công nghệ - Thư viện - Hợp tác Quốc tế

A Study on Direct Machining of Turbine Blades from Point Cloud Data

Cấp bài tham luận: Cấp Quốc tế

Tên hội thảo: Proceedings of the International Conference on Advanced Mechanical Engineering, Automation, and Sustainable Development 2021 (AMAS2021)

Thời gian: 04-10-2021

Tác giả: Tạ Văn Rảnh

Đơn vị: Khoa Cơ khí
THỐNG KÊ

Số truy cập trong ngày: 8012

Số truy cập trong tháng: 124221

Tổng số truy cập: 3187790

Thông tin liên hệ
Hotline: -

Email: qlkh@vlute.edu.vn